Koduveinikonkurss 2013 algab!

Marja- ja õunasaagi küpsemise ajal on paslik välja kuulutada uus, Maalehe 2013. aasta koduveinikonkurss.

 Äsja lõppenud koduveinivõistlus valmistas korraldajatele palju meeldivaid üllatusi – osalejaid oli poole enam kui esimesel korral, tõeliselt häid veine oli kõvasti rohkem, tegijad olid palju vaeva näinud ka pudelite väljanägemise ja siltide vormistamisega. See kõik muutis koduveinikonkursi korraldamise puhtaks rõõmuks ja naudinguks. Loodetavasti oli see nii ka veinimeistrite jaoks.

Vead, mida vältida

Lausa vigaseid veine, mis oleks äädikaks käärinud, häguseid-läbipaistmatuid, koltunuid, oksüdeerunuid, alles käärivaid, oli tänavusel konkursil väga vähe – vaid paar-kolm. Usun, et kvaliteet tõuseb jätkuvalt.

Üks viga, mida tasuks vältida, on liiga kiire pudeldamine. Vein ei ole veel jõudnud käärimisnõus selgeks settida ja sadeneb pudelis edasi. Kui vein ei ole välja kallates enam selge, toob see hindajatelt kohemaid kaasa miinuspunktid. Seega andke oma veinile aega – nädal, aga ikka jahedas ruumis. Suvekuumas toas ei taha ükski vein selgineda.

Kõik teavad, et vein muutub ajas paremaks, seega võiks mõne veini jätta rahulikult aastaks seisma ja lasta ta võistlema alles järgmise aasta konkursil. Nii ei ehmata žürii negatiivsed hinnangud veinimeistrit ära ega võta talt isu edaspidi toredaid veine teha.

Osalejate veinikorkimise kombed on küll paremaks läinud, kuid siiski saabus ka tänavu võistlema veine, mille korgid lasid läbi, nii et üks pudel oli juba postkontoris tühjaks jooksnud. Või ei olnud keeratavad korgid piisavalt kõvasti kinni ega vaha või kapsliga kinnitatud.

Varem ei ole konkursil olnud piirangut sellele, kui palju veine ühelt tegijalt osalema võib saata. Ma paneksin siiski südamele, et kogu oma veinikeldri sortimenti ei maksaks ehk võistlema saata, vaid ikka kõige paremad veinid. Kui ise ei oska otsustada, võtke sõbrad appi ja tehke kodus eelkonkurss oma veinide vahel. Kui tahate lihtsalt oma veinidele hinnanguid saada, tulge parem korra kuus Eesti Koduveini Klubisse.

Lätlaste konkursist

Käisin juuli algul lätlaste koduveinikonkursi finaalis. Kuna Lätis on väiketootjate puuvilja- ja marjaveinide müük ammu lubatud, jagavad nemad oma finaalitulemused kaheks – asjaarmastajate veinid ja nn kommertsveinid ehk need, mida müüakse. Maitse järgi ei olnud neil küll võimalik vahet teha, tase oli ühtviisi kõrge.

Neil oli finaali jõudnud paari-kümne veini seas palju eksootikat – leedriõievein, roosivein, ebaküdoonia-kõrvitsavein, ning õuna, mis meil siin vägagi domineerib, oli vaid mõni üksik. Samuti hakkas silma, et konkursile on esitatud vanemad veinid – keskmiselt 3–4, mõni ka 6–7 aastat vana.

Läti veinikonkursi võitjate auhinnaks on vaid au ja kuulsus ning raamitud aukiri seinal, kuid oma veini ametlikult müüvad tootjad rakendavad võite loomulikult turunduse vankri ette, mida meil Eestis seni veel teha ei ole saanud. Mine tea, äkki on tuleva konkursi finaali ajaks meil juba tekkinud ka ametlikke väiketootjaid.

Auhinnad ja võistlusklassid

Nagu ikka, võistlevad veinid eri kategooriates: kuivad valged ja punased, poolkuivad valged ja punased, dessertveinid, viinamarjaveinid, roosad, vahuveinid ning tänavu esimest korda ka siidrid. Ootame rohkem osavõttu, sest auhinnad tulevad toredad!

Edasised teated konkursi kohta leiate Maalehe lisast Targu Talita ja Veinivilla kodulehelt www.veinivilla.ee.

4 thoughts on “Koduveinikonkurss 2013 algab!

  1. tere
    kas mitte poleks juba aeg sealmaal et võiks lubada BAGINBOX veinid ka konkursile.
    ainult pudelisse villitud veinikonkurss võiks võtta tänapäevasema pöörde.

    kalev

  2. Ok
    kas see on seotud mingi kilekoti veini iseärasusega või on mingi muu põhjus.
    lihtsalt tunnen huvi kuna kuskil pole seda teemat käsitletud.

    kalev

  3. Kalev,
    see on seotud kõigepealt žürii töö isearasustega – esimesel korral hinnatakse eelvoorus, teisel korral finaalis (kellel veab) ja kolmas pudel on juhuks, kui mõnel peaks olema korgiviga või miskit muud viga. Kui teil on kõik see kolm võimalust asetatud ühele kaardile, siis võite ju kergesti kohe esimese hooga kaotajaks jääda. Teiseks on see seotud sellega, et veinid küpsevad erinevalt, sõltuvalt sellest, kas nad küpsevad 0,75 l pudelis või kilekotis ja me soovime kõigile anda sarnased võimalused. Kolmandaks on olemas vormistusreeglid. Isegi ülikooli diplomitööl on omad nõudmised lehekülgede numeratsiooni, alampeatükkide tähistuse ja tsitaatide kohta, kuigi võiks ju arvata, et kõige olulisem on, kas üliõpilane on teemale pihta saanud. Omas kodus võite oma veine sõpradele pakkuda kust ja kuidas soovite, aga konkursil on omad reeglid. Võtke või jätke 🙂

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s