Et viimasel ajal on tulnud palju telefonikõnesid teemal, kuidas just täpselt lõpetada veini käärimine, siis võtame kõik sammud veelkord ükshaaval läbi.
1. Tee kindlaks, et vein on lõpuni käärinud. Selleks jälgi vesilukku, kust mullitamine on peaaegu lõppenud või toimub väga harva. Mõõda hüdromeetriga suhkrusisaldust veinis. Ära karda korki/kaant avada, see õhk ei jõua mõõtmise ajal veini rikkuma hakata. Kui näit on nulli lähedal, siis on suhkur otsas ja võib hakata lõpetamisprotsesside juurde jõudma.
2. Vala vein sademe pealt teise nõusse, nii saad puhtama ja selgema veini. Kui teist samasuurt käärimisnõud ei ole, kalla korraks vein kõigisse kodus leiduvatesse õõnes nõudesse, viska käärimisnõu põhjasade ära, pese nõu puhtaks ja lase vein sinna tagasi.
3. Lisa käärimise peataja ja nõud päeva jooksul mitmeid kordi raputades-keerutades vabane süsihappegaasist. Kui süsihappegaas sisse jääb, ei taha vein hästi selgeks minna. Süsihappegaasist saab lahti ka näiteks kannuga ja suure kaarega veini ühest nõust teise kallates.
4. Kui süsihappegaas ära peletatud, lisa selitajad ja lase veinil 3-4 päeva rahus seista ja selgineda. Kaas/kork ja vesilukk olgu samal ajal ikka peal.
5. Kui silma järgi vein selge tundub, võib hakata villima.
Lisandused: Selitajad võtavad veini värvi natuke heledamaks. Kui tundub, et on kahju head värvitooni kaotada ja vein vajub niisamagi selgeks, võib selitajad lisamata jätta ja kasutada selle jaoks kas vahustatud munavalget või lihtsalt jahedas 12-15 C ruumis hoidmist.
(Mõõda hüdromeetriga suhkrusisaldust veinis. Ära karda korki/kaant avada, see õhk ei jõua mõõtmise ajal veini rikkuma hakata. Kui näit on nulli lähedal, siis on suhkur otsas ja võib hakata lõpetamisprotsesside juurde jõudma.)
Kas see hüdromeeter näitab ka õigeid numbreid, mul on kodus mõned veinid üks sai käima pandud 4 sept puhas õun+ 4,5 kg suhkrut. Sellel hetkel hüdromeetrit ei olnud, täna sai hangitud ja ka huvi pärast õõdetud. Hoolimata sellest et vein intensiivselt käib, aga näit oli mustal osal 0 a 10 vahel. Saan aru et selle ärgi peaks asi valmis olema? Kuidas ma hiljem saan alkoholi sisaldust arvutada?
Järelikult tegeleb Teie vein parajasti viimase jääksuhkru ümbertöötlemisega. Kui Te ei tea esialgset hüdromeetri näitu, siis ei ole hilisema arvutamisega midagi teha paraku. Nüüd saab kangust määrata ainult vinomeetriga. Arvutamisest on abi, kui saab välja arvutada esialgse näidu ja hilisema näidu vahe.
Tere. Lisasin rabarberiveinile veinivilla käärimise peatajat ja roosast veinist sai kollane. Kas nüüd ongi värviga kõik või võib selitaja lisamisel veel miskit muutuda?
Vabandust, et varem ei vastanud, olin levist väljas. Teie küsitud nähtuse nimi on sulphite bleaching – sulfititest pleekimine/valgendamine siis. Kuna rabarberil ei ole nii tugevaid punaseid värviühendeid, sisi paraku nii on jah, et see roosa värv ei säili. Üks võimalusi on, et pärast peatajate lisamist tuua roosa värv tagasi väikese koguse mustsõstra, aroonia või mustikaveini lisamisega. Kogus võib olla tõesti nii väike, et maitse ei muutu, kuid värv küll.