Anna rabarberiveinile võimalus!

Kummalisel kombel kohtasin ma Türi lillelaadal inimesi, kes polnud kuulnudki, et ka rabarberist saab veini teha. Nii see igatahes on ja siit tulevad õpetused.  Tulemuseks on karge roosa vein, väga hea suviseks piknikuks ja eelroogade juurde.

Rabarberiveini tehakse järgmiselt: varsi ei tule koorida, küll aga lõigata võimalikult peeneks. Kallata käärimisnõusse rabarberid ja suhkur ning lasta seista umbes 1 ööpäev, et mahl eralduks.

Seejärel pigistada rabarberitest kogu mahl välja (lihtsam on selleks kasutada kurnamiskotti), uhada rabarberimass veelkord veega, et kõik mahl ja suhkur kätte saada.  Rabarber läheb pehmemaks, kui kasutada keeva vett. Rabarberit on ka kergem pigistada, kui see on enne tõesti peeneks lõigutud.

Seejärel võib virdesse lisada teised ained – tükeldatud õunad või maasikad või rosinad ja jätkata vastavalt veinipärmi stardipakil oleva õpetuse järgi – pärmi ja ensüümide lisamine, käärimine jne.

Kui ma eelmisel aastal kevadel rabarberiveini tegin, siis sai see juba juulikuus valmis ja … oktoobriks oli kõik 25 liitrit juba ka otsas. Nii kiiresti pole mul veel ükski partii otsa saanud. Korraks veel selgitan allolevate retspetide ühte komponenti – veinilupja. Saab ilma selleta, ei ole vaja muretseda. Aga põhimõtteliselt kasutatakse veinilupja väga happelistest viljadest – rabarber, altõtša, veini tegemisel – see pehmendab ja mahendab happesust. Osta saab seda Veinivillast.

Rabarberivein

4 kg rabarbereid

1 kg õunu

750 g rosinaid

4,5 kg suhkrut

Veinilupja 15 g

Rabarberirose

4 kg rabarbereid (koorimata)

1 kg maasikaid

750 g rosinaid

4,5 kg suhkrut

Veinilupja 15 g

Maasika-rabarberi vein

3 kg koorimata rabarbereid

4 kg maasikaid

750 g rosinaid

6 kg suhkrut

Veinilupja 15 g

Kaneeli-rabarberi vein

4 kg rabarbereid

1-2 kaneelipulka

4,5 kg suhkrut

Veinilupja 15 g

28 thoughts on “Anna rabarberiveinile võimalus!

  1. Tere.
    Küsiksin rabarberi veini tegemise kohta.
    Asi selles et purustasin(köögikombainiga) rabarberi ja rosinad lisasin vee ,suhkru ja pärmi.
    Kas ma peaksin teda lahtiselt (ämbris)mõned päevad käia laskma ja siis (sest pudelisse ei saa praegu panna-keeb üle) pudelisse panema (koos paksuga) või peaksin mõne aja möödudes paksema välja kurnama ning siis pudeldama?
    Tänud vastamast.

  2. Umbes 5-6 päeva pärast võiks paksu välja kurnata, kallata virre käärimisnõusse, lisada paar liitrit vett juurde selle arvelt, mis paksu väljakurnamisega kaotsi läks. Seejärel, olenevalt sellest, kas panite kogu suhkru kohe alguses või ainult pool kogust, lisada ülejäänud suhkur või mitte lisada, sulgeda nõu vesilukuga ja lasta edasi käärida.

  3. Tere, küsimus rosinate kohta, kas need tuleb panna koos rabarberi ja suhkruga mahla välja imemist ootama ja kurnata ära või tuleb rosinad panna virde hulka?

  4. Mina ise tegin viimati nii, et rabarberitükid kurnasin välja ja siis alles virde sisse lisasin rosinad ja kaneelipulga, mis olid seal kuni käärimise lõpuni.

  5. Kas veiniteoks sobib ka külmutatud rabarber (üldse kuidas on lood külmutatud komponentide kasutamisega)?

  6. Külmutatud asjad sobivad väga hästi veiniteoks, sulatage rabarberid/marjad/vms üles ja jätkake, nagu nad oleksid toored marjad/rabarberitükid.

  7. kas keegi on proovinud mekkida rabarberi veini kaneeliga? milline maitse on põhiline ja kas kaneel lööb väga üle? või mis maitsenüansid seal üldse on?

  8. Rabarber on ise ikka nii põhiline, et seda ei varja eriti millegagi. Oleneb, mitu kaneelipulka panna, vastavalt sellele tuleb ka maitse intensiivsus. Päris kuivaks kääritatud rabarberiveinile kaneelimaitse vast väga ei sobigi. aga kui vein on vähemalt poolmagus või pigem dessertvein, siis sobib kaneel sinna väga hästi juurde.

  9. Kui hüdromeetri näit on -7, kas suhkrut tuleks kohe lisada või lõpetada käärimine ja siis hiljem ?

  10. Kui Sa praegu kohe suhkrut lisad, siis käärib vein edasi ja muutub kangemaks. Kui praegu käärimise ära lõpetad, veini ära selitad ja siis suhkrut lisad, siis muutub vein magusamaks. Kumba tahad? Maitse oma veini praegu, mõõda kangus ära ja siis otsusta.

  11. Külmutuskapis ootamas veiniteoks 4 kg rabarbereid. Mul on olemas ka tavaline veini stardipakk. Kas ma võiksin praegu alustada veini valmistamisega nii, et lisan pärmi jne…. ning hijlem lisan veinilubja.

  12. Mingil seletamatul põhjusel sai suhkrut juurde pandud peale suurt veini mulksumist ja tundub,et vein sai kange. Nüüd peaks teda selitama hakkama, kas on mingi hea moodus teda selitamise käigus lahjendada?

  13. Lahjandada saab näiteks mõne mahlaga. Eks veega saab ka muidugi, aga see võib maitse vähe liiga vesiseks teha, mis siis, et kange.

  14. Tere! Mul on samuti küsimus rabarberiveini tegemise kohta. Lasin ühe ööpäeva rabarberitel koos suhkruga seista. Siis kurnasin ära ja panin paksu kurnamiskotti, lisasin ka maasikad ja rosinad. Panin praegu kurnamiskoti virdesse ja lisasin kuumutatud vett nagu õpetuses kirjas. Küsimus: millal peaksin kurnamiskoti virdest välja võtma? Või ei tohiks kurnamiskotti üldse virdesse jätta?
    Mul ei ole see hetkel kauem kui 10 tundi olnud:)
    Tänan.

  15. Tere!
    Teen esimest korda elus koduveini, rabarberitest. Kuna mul hüdromeetrit ei ole, siis tekkis küsimus, et kuidas ma saaksin ilma selleta kõige paremini tuvastada, et suhkur on ära käärinud. Ehk oskate öelda, et kui kaua peaks tavapäraselt rabarberivein umbes käärima (4,5 kilo suhkruga)?
    Tänud.

  16. Milla! Kui hüdromeetrit ei ole, siis tuleb veini maitsta – kui tundub magus, siis on suhkrut veel sees ja käärimine võiks jätkuda. Kui tundub hapu, siis on järelikult kogu suhkur lõpuni käärinud ja pärmil ei ole enam rohkem midagi süüa, järelikult on käärimine lõppenud. 4,5 kg suhkrut võib ära käärida tsirka 2 nädalaga.

  17. Tere, kui mitu liitrit nendest retseptidest peaks saama ka? Just sellest maasikarabarberi veinis omast- tahaks teha kuskil 20-25 liitrit.
    ette tänades,
    gerli

  18. Tere.
    Tegin rabarberi-rosinaveini.Rosinaid sai umbes 1kg, vein seisnud peale selitamist ja villimist teise nõusse ca 3nädalat. Aga oh imet, vein on hägune.?
    Lugupidamisega
    Eduard

  19. Milliseid selitusaineid te kasutasite? Kui komplekti, kus on kaks pakki – ränihape ja kitosaan, siis võib neid veel ühe portsu sisse panna. Võib katsetada ka bentoniidiga.

  20. Tervist!
    Tegin suvel rabarberi veini, sai kiiresti valmis ilma tõrgeteta kuid nüüd maitstes on küljes pärmi maitse ja lõhn samuti. Ostsin veinivillast rabarberi stardi paki ning tegin selle järgi nii nagu õpetuses kirjas oli. Värv ei jäänud samuti roosakas nagu ta oli alguses, kui mahla lisasin, vaid tuli valge/kollakas.
    Küsimus on nüüd kas see pärmi maitse kaob ajapikku ära? Või on katse luhta läinud? Muidu rabarberi maitset on tunda pärmi kõrvalt.
    Lugupidamisega Lea

  21. Tere! Pärmi lõhn ja maitse tähendavad kõigi, ka viinamarjaveinide puhul alati üht ja ainsat – et vein on äsja käärimise lõpetanud ja on alles verinoor. See maitse kaob ajapikku ära. Ja värvuse kadu on rabarberiveini puhul paratamatu, selle nähtuse nimi inglise keeles on sulphite bleaching, võite selle kohta rohkem googeldada.

  22. Tere! Minul hoopis iselaadi mure, vein ei lähe käima. Tegin vanadest moosidest ja kasutasin veini tegemise retseptpakki 25 liitrile. Tegin kõik õpetuse järgi, lisasin alguses pool pärmipakist, nüüdseks olen veel lisanud klaasitäie eraldi käärima lastud segu samast tünnist – ikka ei midagi, lisasin kõik ülejäänud pärmi ka ja ikk vaikus, täna 5. päev. Hüdromeetri näit 100, suhkurt peaks nagu piisavalt olema. Veini temperatuur 24C. Oskate ehk mingit hüva nõu anda, mida tegema peaks?

    Terv. Pille

  23. Kuidas happe ja toitesooladega lood on? Segage põhjast üles, kontrollige, ega süsihappegaas kusagilt mujalt välja ei pääse- Vahel võib juhtuda, et inimene ootab mulksumist, aga tegelikult vein kihiseb-käärib küll, kuid kaas laseb läbi ja otsestl mulksu vesilukust ei tulegi.

  24. Stardipakis olevad pakikesed said ka alguses lisatud, nüüdseks ka veel pool uuest pärmipakist. Veini kontrollin ja segan 1x päevas, ei mingit käärimiselaadset tegevust, nüüd sättisin elektriradika tünni kõrvale, ootuses-lootuses, et ehk hakkab tegevus lõpuks pihta. 🙂

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s